Gerookte zalm
 
Verslagen Canada
14-16 augustus
<<
Het eerste verhaal over de wilde zalm hoorden we al op Vancouver Island.  Ons Engels was nog niet zo goed, maar we dachten toch te verstaan dat er een periode is waarop vogels zich massaal op stervende zalm storten om hem de ogen uit te pikken.
En deze week wordt het plaatje vollediger.
Vlakbij de camping van Kitwanga worden de zalmen geteld. Het riviertje is afgedamd, en aan weerszijden zijn er smalle openingen waar af en toe een zalm doorschiet. 
Maar vooral het aantal Sockeye is van tel, want die is in deze rivier in zijn voortbestaan bedreigd. De levensloop van de zalm is groots en tragisch. Het grootste deel van zijn volwassen leven brengt hij door in het zoute zeewater.
De indianen die erbij staan determineren naar soort (Coho, Sockeye, Chum, Pink of Chinook, de grootste), ze hebben een ouderwets maar efficient telapparaatje met vijf gekleurde hendeltjes. Eind augustus passeren hier elk uur duizenden Coho's, op dit moment waagt er zich maar af en toe een Chum door de opening.
/\
Maar op een dag (meestal in het vierde levensjaar) vangt hij zijn laatste reis aan, terug naar zijn geboorteplaats, soms meer dan duizend kilometer ver in een klein kreekje in een bergrivier. Op het ogenblik dat de zalm de rivier inzwemt, stopt hij met eten. Zijn vetreserves brengen hem door stroomversnellingen en watervallen.
En als dan eindelijk het vrachtje dat voor de voortplanting moet zorgen, in het koude voorouderlijke water gedeponeerd is, is het beest op sterven na dood. Waarna zijn half levend kadaver de rivier afdrijft om als voedsel te dienen voor beren, vogels en misschien wel andere vissen.
In Moricetown dendert de Bulkley River door een smalle canyon. We zien een paar zalmen vechten om boven te komen. Niet allemaal raken ze hier heelhuids doorheen, want er staat een groepje indianen te vissen. We kopen een halve gerookte zalm voor bij onze boterham. Er hangt nog best wat vet aan. En vooruit, omdat het zo verdomd lekker is, nemen we er nog eentje mee voor onderweg. 


koen