Berenhumor

Verslagen Canada
30 augustus - 10 september
<<
Als je gaat wandelen, maak je best voldoende lawaai om onaangename ontmoetingen met beren te voorkomen. Dus hangen veel toeristen belletjes aan hun rugzak. En dan krijg je in het Visitors Centre in Jasper het volgende grapje te horen :
- Hoe zie je het verschil tussen de stront van een zwarte beer en een
  grizzly?
- In de grizzlystront zitten belletjes.
We pikten volgend bericht uit het plaatselijke krantje:

Verstoorde zwarte beer bijt wandelaar.

Veel beter en vooral nuttiger vonden wij de waarschuwende tekst op het bord toen we Jasper National Park binnenfietsten : Alle beren zijn gevaarlijk. Als je een beer tegenkomt, blijf dan in je voertuig.
Maar hoe gevaarlijk zijn die beren nu echt?
/\
Het incident deed zich voor op zaterdag 26 augustus in de vroege vooravond op het Jacques Lake Trail (...) Je kan het niet echt een aanval noemen, maar het zou ook heel fout zijn om de ernst van dit voorval te onderschatten. Het resultaat van het conflict was dat een vrouw in haar been gebeten werd door een zwarte beer. Het beest was blijkbaar erg verstoord geraakt door de aanwezigheid van de vrouw, haar vriend en, in het bijzonder, hun 8 maanden oude zwarte labrador puppie.
Het was het eerste contact tussen beren en mensen sinds 1999 (...) Uit het onderzoek bleek dat de beenbijter uit verrassing gehandeld had (...) "Het beest werd zonder twijfel geprovoceerd door de hond. En nog een beetje meer door de man die de beer te lijf ging.", aldus Wes Bradford, de specialist van Parks Canada.
Het koppel twintigers uit Edmonton liet hun hondje los rondlopen en het beest huppelde een tiental meter voor het paar uit. De beer, die zich vlakbij het pad bevond, stoorde zich aan de speelse pup en joeg hem terug naar het koppel. De twee dieren renden voorbij de wandelaars, de hoek om. Toen de man een 'gil' van zijn hondje hoorde, liet hij zijn rugzak vallen, trok zijn zakmes en zette de achtervolging in.
"Dus volgde er een klein gevechtje. De man sloeg naar de beer, de beer sloeg naar hem", aldus Bradford. De beer raakte de man niet, en de man sloeg de beer een enkele keer op de borst. Daarna nam de man de benen, maar hij struikelde en viel.
"De beer komt naar hem, snuffelt aan hem en vervolgt zijn weg. Het beest is op zoek naar een andere route dan het wandelpad, maar op dat moment komt de vrouw de hoek om."
Het leek erop dat de beer op punt stond om in een boom te kruipen, maar in de verwarring struikelde de vrouw en viel tegen een boomstronk. De beer greep het been van de krijsende vrouw en beet midden in haar dij. Meteen daarna kwam de man de hoek om en klom de beer in de boom. Dat gaf het koppel enig respijt, ze vervolgden hun weg en vonden hun hond. In hun haast om weg te komen en waarschijnlijk ook om de beer af te leiden, lieten ze de rugzak van de man achter en ook een zak met nootjes. (...) Om 19u - twee uur na het incident - bracht het koppel verslag uit in het Information Centre. Meteen werd een team parkwachters uitgezonden om het gebied af te sluiten, er werd een helicopter ingezet om andere wandelaars te evacueren. Ondertussen ging een ander team op zoek ging naar de beer. De rugzak en de zak nootjes werden onaangeraakt teruggevonden, en de beer was nergens meer te bespeuren.

Als onderdeel van het berennoodplan blijft het gebied voor twee weken afgesloten.

L
awaai maken blijft de boodschap, maar je kan toch best ook een berenspray bij de hand houden,  besluit de verslaggever.
In Lake Louise neemt men ondertussen ook andere maatregelen om het samenleven tussen beren en mensen te vergemakkelijken. De beren moeten er hun territorium immers delen met massa's toeristen. In kwetsbare gebieden mag je enkel nog wandelen in groepjes van minimum zes. Deels voor je eigen veiligheid. "5 people is a snack, 6 people an indigestion." Maar beren worden zo ook minder vaak gestoord bij hun belangrijkste bezigheid, eten, eten en eten. De vergelijking die gebruikt wordt, illustreert het goed : als je zit te picknicken, vind je het waarschijnlijk ook veel vervelender om elke tien minuten een wandelaar te laten passeren dan één keer een groepje van zes.

koen